Ciasta

Kruche ciasto z czereśniami i pianką.

kruche1

Uwielbiam lato, kiedy można przebierać w  świeżych owocach sezonowych. Czerwone porzeczki, jagody, agrest, rabarbar. Tym razem dopadła mnie ochota na czereśnie :). Wyszło z tego przyjemne kruche ciasto, ze słodkim owocowym nadzieniem, pianką i gorzką czekoladą.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 250 gramów margaryny,
  • 5 żółtek,
  • 1 szklanka cukru (niepełna),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Składniki na piankę:

  • 5 białek,
  • 1 1/4 szklani cukru pudru,
  • 1 kisiel wiśniowy/czereśniowy,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 800 gramów wydrylowanych czereśni,
  • 100 gramów gorzkiej czekolady.

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier wraz z cukrem wanilinowym i mieszamy. Dodajemy margarynę i rozdrabniamy widelcem. Pod koniec dodajemy żółtka i wyrabiamy lśniące ciasto.

Dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika na godzinę.

W tym czasie możemy wydrylować czereśnie oraz przygotować tortownicę 27 – nasmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą.

2/3 ciasta rozwałkować i wykleić spód tortownicy.

Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (użyłam termoobiegu) i podpiec około 12-15 minut.

Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą. Wyłożyć wydrylowane wiśnie.

Białka ubić z szczyptą soli, dodać cukier puder a na końcu kisiel. Wymieszać i wyłożyć na czereśnie.

1/3 ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto na pianę.

Włożyć ponownie do piekarnika (180 stopni) i piec jeszcze około 45 minut.

Ja swoje ciasto w połowie pieczenia przykryłam folią aluminiową – pod koniec pieczenia (około 5 minut) ponownie odkryłam.

Kiedy wystygło polałam je roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Pyszności!

kruche2

 

 

 

 

2 myśli na temat “Kruche ciasto z czereśniami i pianką.

Dodaj komentarz