Bez kategorii · Ciasta

Sernik bez sera.

sernik

Czy można upiec sernik bez sera? Ciężko nazwać sernikiem ciasto, w którego skład wchodzą jogurty greckie i budyń, ale tak – konsystencją i wyglądem przypomina sernik. Natomiast w smaku jest o wiele lżejszym i bardziej puszystym ciastem o posmaku jogurtowym. Bardzo szybko zniknął z blachy – sobota i pyk, w niedzielę już nie było :). Łasuchy. Co ważne – bardzo szybko także się je przygotowuje i jest PROSTY.

Składniki na spód:

  • 250 gramów pokruszonych herbatników – ja użyłam kakaowych,
  • 2 łyżki dżemu,
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła.

Składniki na masę:

  • 1300 gramów jogurtu greckiego (około 3 dużych opakowań),
  • 6 dużych jajek (L),
  • 160 gramów budyniu śmietankowego w proszku (4 x 40 gramów),
  • 1 1/4 szklanki cukru,
  • 16 gramów cukru wanilinowego,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 30 ml espresso.

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotowujemy tortownicę o średnicy 28. Wykładamy ją papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  2. Pokruszone herbatniki wsypujemy do miski, dodajemy do nich dżem oraz przestudzone masło. Całość wyrabiamy palcami i wykładamy ciastem dno tortownicy. Wkładamy do lodówki (jeżeli lekko podpieczemy w piekarniku około 5-8 minut w 180 stopniach to spód będzie bardziej chrupki – ale ja pominęłam ten etap).
  3. Następnie przygotowujemy masę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym i połową cukru na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy na przemian po 2-3 łyżki jogurtu i pół paczki budyniu, aż do wyczerpania składników.
  4. Do masy dodajemy olej.
  5. Ubijamy białka ze szczyptą soli i pozostałym cukrem.
  6. Białka delikatnie (łyżką lub szpatułką) mieszamy z masą.
  7. Do zimnego espresso dodajemy 4 łyżki masy.
  8. Pozostałą masę wylewamy na spód z herbatników.
  9. Na wierzchu ciasta kładziemy kleksy z espresso połączonego z masą. Wykałaczką robimy zdobienie (tak zwane esy floresy).
  10. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (funkcja góra-dół) i pieczemy w 170 stopniach około godziny. Mi to zajęło 65 minut – ale trzeba zwracać uwagę, czy środek nie jest płynny, a także czy sernik nie przypala się z wierzchu. Jeżeli będzie się za bardzo rumienił, należy przykryć go folią.
  11. Mały trik – wyciągamy ciasto z piekarnika tuż po upieczeniu i rzucamy nim o blat tak mniej więcej z 30 cm wysokości. Potem wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika aby w nim stygło około 30 minut – nie opadnie 🙂
  12. Ciasto przechowujemy w lodówce – jest smaczniejsze.

Smacznego! 

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s