Ciasta

Pleśniak z czerwoną porzeczką.

1

Pleśniak to bardzo wdzięczne i znane ciasto – można je robić z każdymi owocami, a nawet z powidłami i dżemami. Ja robiłam pół na pół – z ostatnich czerwonych porzeczek oraz pierwszych śliwek węgierek. Polecam tę wersję – dzięki dodatku smalcu jest niezwykle krucha.

Składniki na ciasto:

  • 250 gramów margaryny,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 4 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki kakao.

Składniki na pianę:

  • 5 białek,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru.

Dodatkowo:

  • 800 gramów ulubionych owoców.

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do miski. Wsypujemy cukier i mieszamy delikatnie. Wrzucamy zimną, pokrojoną w kostkę margarynę, dodajemy smalec, a na końcu żółtka. Wszystko początkowo rozdrabniamy widelcem – tak aby ciasto nie miało zbyt długiego kontaktu z naszymi ciepłymi dłońmi, – a gdy powstanie nam swoista kruszonka zaczynamy wyrabiać.

Zagniatamy szybko ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Dwie spłaszczamy, chowamy do woreczków i wrzucamy do zamrażalnika na 30 minut.

Do trzeciej dodajemy 3 łyżki kakao, zagniatamy szybko. Spłaszczamy, chowamy do woreczka i też wrzucamy do zamrażalnika na 30 minut.

Po tym czasie wykładamy pierwszą białą część ciasta na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą brytfankę 35×25, nakłuwamy widelcem. Na to ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto kakaowe.

Na ciasto kakaowe układamy ulubione owoce (u mnie porzeczka czerwona).

Teraz ubijamy białka ze szczyptą soli i powoli wsypujemy cukier. Ubijamy na sztywną pianę, którą wykładamy na nasze owoce.

Na pianę ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe białe ciasto.

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach – ja piekłam w termoobiegu.

Polecam!

2

 

 

 

Reklamy

3 thoughts on “Pleśniak z czerwoną porzeczką.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s