Ciasta

Malinowa chmurka.

1a

Lekkie ciasto niczym chmurka z rozpływającą się w ustach masą z śmietanki i mascarpone, wzbogacone smakiem kwaskowatych malin i przełamane słodyczą bezy. Niebo na talerzu! Dla zapracowanych i lubiących iść na łatwiznę ciasto można przygotować też bez pieczenia – wystarczy na spód ułożyć herbatniki, a wierzch przykryć pokruszonymi bezami i podprażonymi migdałami.

Składniki na ciasto:

  • 200 gramów masła,
  • 4 żółtka,
  • ok 250 gramów mąki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • cukier wanilinowy,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na warstwę malinową:

  • 500 gramów malin (świeżych lub mrożonych – ja używałam świeżych),
  • 3 galaretki malinowe,
  • 800 ml gorącej wody.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki (używam Łaciatej 30%),
  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Składniki na bezę:

  • 4 białka,
  • 200 gramów cukru pudru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • ok 5o gramów płatków migdałowych (można zastąpić wiórkami kokosowymi).

 

Przygotowanie:

Zaczynamy przygotowanie od zarobienia ciasta kruchego. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Oddzielamy białka od żółtek i dodajemy do mąki żółtka, pokrojone w kostkę masło i  rozdrabniamy mąkę widelcem aż powstanie kruszonka. Dopiero wtedy szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chowamy do zamrażalki na około godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ścieramy na tarce o grubych oczkach na brytfankę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą -przygniatamy palcami ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto około 15 minut (termoobieg). Aż zacznie się ładnie rumienić od brzegów.

W czasie gdy kruche ciasto mrozi się w lodówce przygotowujemy bezę. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. 4 białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na przygotowaną brytfankę i posypujemy migdałami. Pieczemy około godziny w 140 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Przygotowujemy maliny. Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Gdy ostygną wrzucamy do niej maliny i wkładamy do lodówki aż zacznie tężeć. Dopiero gdy będzie taka lekko ciągnąca się wylewamy ją na kruche ciasto. Wkładamy do lodówki do stężenia.

Teraz możemy przygotować masę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w dużej misce, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na samym końcu dodajemy serek mascarpone i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Masę wykładamy na stężałą galaretkę.

Ciasto przykrywamy bezą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc – aby beza i kruche ciasto lekko nawilgły.

Smacznego!

1b

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s