Zupy

Miso Ramen z kurczakiem.

miso1

Alternatywna zupa dla naszego rosołu – o wiele bardziej sycąca i rozgrzewająca dzięki imbirowi. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy odstoi swoje w lodówce i przejdzie wszystkimi smakami.

Składniki:

  • 2 litry bulionu (ugotowałam warzywny z 2 marchewek, pietruszki, kawałka selera, przysmażonej cebuli, kawałka pora i z kostką rosołową z kurczaka),
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 200 gramów makaronu chińskiego do Ramen,
  • 3 łyżki pasty Miso (kupiłam taką w saszetkach marki House of Asia – znalazłam ją w Carrefour),
  • cebulka szalotka,
  • imbir (7-8 pasków długości i szerokości kciuka),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2-3 garści szpinaku,
  • 2 jajka,
  • puszka kukurydzy.

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy bulion. Do zimnej wody wrzucamy pokrojoną na 4 części marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, pora, przypaloną cebulkę i gotujemy około 20 minut, po tym czasie dodajemy 2 kostki rosołowe z kurczaka i gotujemy jeszcze 10 minut.
  2. Do wywaru dodajemy rozgniecione nadgarstkiem 4 ząbki czosnku. Dodajemy 8-9 bączków  cebulki długości kciuka wraz z białą częścią. Dodajemy paski imbiru. Gotujemy około 30 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy 2 piersi z kurczaka – w całości. Wyczyściłam je ze zbędnego tłuszczyku, a także odcięłam polędwiczki.
  4. Gotujemy jeszcze 20-25 minut.
  5. Wyciągamy kurczaka.
  6. Na końcu do bulionu dodajemy 3 łyżki pasty Miso (u mnie to były 3 saszetki) i rozpuszczamy je.
  7. W tym momencie sugerowałabym ostudzenie bulionu i odstawienie go na noc do lodówki, żeby przesiąknął smakami. Kurczaczka chowamy do szczelnie zamkniętej miseczki. Można to oczywiście pominąć, ale wtedy będziemy mieć namiastkę Miso :).
  8. Następnego dnia wyciągamy bulion z lodówki i podgrzewamy go razem z kurczakiem.
  9. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
  10. 2 jajka gotujemy na pół twardo.
  11. Kukurydzę smażymy na patelni z łyżką masła – około 2 minut.
  12. Szpinak blanszujemy około 30 – 45 sekund.
  13. Bączki z cebulki drobno kroimy.
  14. Kurczaczka kroimy w plasterki.
  15. Do miseczek wkładamy makaron, zalewamy go bulionem, na wierzchu układamy kurczaczka, kukurydzę, szpinak, bączki z cebulki i na sam środek połówkę jajka.

SMACZNEGO!

miso2

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s