Ciasteczka

Muffinki marchewkowe.

marchewkowe

Proste i pyszne muffinki. Są banalne w wykonaniu – wystarczy tylko połączyć suche składniki i mokre osobno, a potem wymieszać razem. Miękkie i wilgotne dzięki startej marchewce.

Składniki (24 muffinki):

  • 3 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (około 6 średnich marchewek)
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajek (L)
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski z sodą, proszkiem, szczyptą soli, cynamonem i imbirem.
  2. Jajka mieszamy z olejem, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodajemy startą marchewkę.
  3. Mokre składniki wlewamy do mąki i mieszamy warzechą – krótko, tylko do połączenia składników.
  4. Nakładamy łyżką do papilotek na mniej więcej 3/4 wysokości.
  5. Pieczemy w funkcji termoobieg 170 stopni około 25 minut.
  6. Posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy lukrem, ewentualnie rozpuszczoną czekoladą.

2

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s