Ciasteczka

Drożdżowe bułeczki z marmoladą.

drożdżówki z marmoladą

Uwielbiam wszystko co drożdżowe. Kiedy zobaczyłam przepis na te bułeczki wiedziałam, że muszę je zrobić! Wyszły dwa typy – jedne robiłam z marmoladą, a drugie wedle życzenia mojego mężczyzny z nutellą. Wyszły pyszne. Miękkie, nie za słodkie. Idealne do kawy, czy do mleka na śniadanie. A nawet do pracy 🙂

Składniki (wyszło mi 15 małych bułeczek): 

  • 0,5 kg mąki
  • 40 gramów świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • 1/4 kostki masła
  • sól

Kruszonka: 

  • 1/4 kostki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka mąki

Dodatkowo:

  • marmolada, nutella lub opcjonalnie dżem (aczkolwiek marmoladę i nutellę łatwiej się nakłada i formuje bułeczki – dżem lubi się rozlewać)
  • białko do posmarowania drożdżówek.

Przygotowanie:

  1. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki i zalewamy szklanką letniego mleka. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Odstawiamy w zaciszne miejsce do wyrośnięcia i czekamy niecałe 10 minut aż drożdże ruszą. Ja wstawiłam do zimnego piekarnika.
  2. W tym czasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy do niej cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Roztapiamy masło i chłodzimy.
  3. Do wyrośniętych drożdży dodajemy żółtka. Mieszamy razem i wlewamy mieszankę do mąki. Zaczynamy warzechą wyrabiać ciasto. Powoli dolewamy roztopione masło i wyrabiamy ciasto dłońmi, aż będzie lśniące i elastyczne.
  4. Przykrywamy miskę ścierką. Odstawiamy na około 45 minut w zaciszne miejsce – ponownie zimny piekarnik.
  5. Po tym czasie, gdy ciasto podwoi objętość wyjmujemy je na blat. Kilka razy lekko zagniatamy i odrywamy kawałki ciasta formując z nich kulki, które spłaszczamy. Na środku łyżką układamy marmoladę i zawijamy końcówki formując z nich bułeczki. Ja robiłam je sposobem „na pieroga”, czyli lepiłam jak pierogi, a dopiero potem formowałam kształt bułeczek.
  6. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15-20 minut.
  7. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Rozpuszczamy masło. Do jeszcze ciepłego dodajemy cukier i rozpuszczamy go, przy okazji chłodząc masło. Kiedy będzie zimne, dodajemy mąkę i wyrabiamy paluszkami kruszonkę. Gdyby było zbyt mokre można dosypać mąki.
  8. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
  9. Piekarnik nagrzewamy nagrzewamy góra-dół – 200 stopni. W funkcji termoobieg na 190 stopni. Pieczemy bułeczki około 25 minut.
  10. Ja moje przykrywałam folią aluminiową, bo za bardzo się przypiekały z wierzchu.

buleczki

MNIAM!

Reklamy

Jedna myśl na temat “Drożdżowe bułeczki z marmoladą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s