Dania główne

Danie tajskie.

1

Czasami w kuchni lubię poeksperymentować. Zwłaszcza, gdy temperatury na zewnątrz sięgają zenitu, a człowiekowi nie bardzo chce się stać przy garach i wylewać z siebie siódme poty (uwielbiam nasze polskie schabowe, ale nie wyobrażam sobie smażenia ich przy 30 stopniach!). Wolę poszukać szybszych rozwiązań. Czas wykonania tego pysznego dania zamyka się w 25 minutach łącznie z przygotowywaniem.

Składniki (dla 4 osób):

  • 200 gramów makaronu ryżowego (dałam wstążki)
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3-4 cebulki dymki wraz z zielonymi bączkami
  • 4 duże ząbki czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • 1 papryka czerwona
  • 3 duże pieczarki (zamiennik grzybków chińskich)
  • 300 gramów mieszanki chińskiej (poszłam na łatwiznę, można jednak użyć świeżych warzyw – marchewka, por, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa)
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • limonka lub cytryna
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżecza imbiru w proszku
  • sól
  • sezam do posypania
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie: 

  1. Pierś z kurczaka kroimy w podłużne paski, wrzucamy do miski zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego, zasypujemy łyżeczką imbiru w proszku i odstawiamy do lodówki na godzinkę (można pominąć marynowanie, gdy się nie ma czasu).
  2. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną w prążki cebulkę dymkę (bez bączków), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Wszystko podsmażyć, aż się zeszkli i zacznie aromatycznie pachnieć.
  3. Na patelnię dodać kurczaczka i smażyć, aż się zamkną pory. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki, dodać pieczarki pokrojone w paski. 1-2 minuty podsmażyć i dodać mieszankę chińską. Całość dusić około 10 minut.
  4. W tym czasie przygotować makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mój wystarczyło zalać gorącą wodą i odczekać 3 minuty. Odcedzić.
  5. Pozostałe 4 łyżki sosu sojowego wymieszać z sokiem z limonki/cytryny, 2 łyżkami octu jabłkowego, cukrem brązowym, przyprawą chilli. Przygotowanym sosem zalać naszego kurczaka z warzywami i dusić jeszcze około 2-3 minut. Można lekko dosolić – według uznania.
  6. I teraz są dwie opcje. Można przygotowany makaron dodać do dania i wymieszać razem jeszcze na patelni lub makaron podać na talerz i ułożyć na nim warzywa z kurczakiem. Posypać sezamem i pokrojonymi bączkami.
  7. Można skropić jeszcze z sokiem z cytryny/limonki.

2

 

 

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s