Ciasta

Sernik z musem malinowym.

1

Puszysty i bardzo łatwy sernik z malinowym musem na spodzie z herbatników. Przepis dostałam od kolegi cukiernika, który wygrzebał go z zeszytu babci. Od siebie dodałam do niego tylko budyń śmietankowy i oryginalny spód z czerstwego chleba zastąpiłam spodem z herbatników.

Składniki na spód:

  • 200 gramów pokruszonych herbatników
  • 100-150 gramów pokruszonych biszkoptów
  • 150 gramów masła
  • 3 łyżki jasnego dżemu

Składniki na ser:

  • 1 kilogram sera (używam już gotowego w kubełku, ale tylko i wyłącznie z Piątnicy)
  • 5 jajek (rozmiar L)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • budyń śmietankowy

Dodatkowo:

  • 200 gramów świeżych malin
  • 3 łyżeczki cukru pudru

 

 Przygotowanie:

  1. Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Dodajemy do powstałego musu cukru pudru i mieszamy.
  2. Herbatniki i biszkopty kruszymy na miał (można blenderem). Rozpuszczamy masło i chłodne wlewamy do pokruszonych ciastek. Dodajemy dżem i mieszamy palcami. Wykładamy spód tortownicy o średnicy 27cm. Ubijamy palcami i wstawiamy do lodówki.
  3. Ser przekładamy do miski. Mikserem mieszamy z budyniem i mąką. Stopniowo dodajemy cukier.
  4. Żółtka oddzielamy od białek. Do masy serowej dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszając masę.
  5. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do sera. I mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników.
  6. Ser wylewamy na spód z herbatników.
  7. Część przetartych malin wylewamy na wierzch i widelcem lub wykałaczką robimy wzorki (esy floresy).
  8. Pieczemy w 190 stopniach przez pierwsze 10 minut. Później zmniejszamy stopnie do 130 i pieczemy jeszcze 75-80 minut. 2
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s