Ciasta

Proste ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką.

Zdjęcie

Ciasto jest pyszne. Wilgotne a jednocześnie bardzo lekkie i puchate. Można je zrobić z różnymi sezonowymi owocami – ja wykorzystałam kwaśną czerwoną porzeczkę, mamy w końcu sezon. Wcześniej robiłam je też z rabarbarem, jabłkami, a także wiśniami. Gorąco polecam, zwłaszcza, że nie wymaga dużego nakładu pracy – nie trzeba długo ucierać :).

Składniki na ciasto:

  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 500 gramów mąki pszennej (używam tortowej jest pulchniejsze)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 duże jajka (L)

Kruszonka:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki cukru
  • Cukier wanilinowy
  • 600 gramów sezonowych owoców

 

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć do miseczki. Zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem oraz olejem. Przykryć ściereczką. Odstawić na około 5 godzin w ciepłe miejsce – u mnie był to piekarnik. Można też przygotować zaczyn dzień wcześniej i zostawić na całą noc – ale lepsze wychodzi po 5 godzinach.

Po tym czasie jajka rozbić trzepaczką i dodać do wyrośniętych drożdży. Lekko rozmieszać.

Mąkę przesiać do miski i wlać drożdże. Wymieszać warzechą i ucierać około 5-8 minut aż zaczną pojawiać się pęcherze.

Ciasto wylać na dużą brytfankę – 30×25. Ciasto posypać lekko bułką tartą i wysypać na nie owoce.

Zrobić kruszonkę. Rozpuścić margarynę, zdjąć z ognia i dodać do niej cukier. Wymieszać i ochłodzić. Do chłodnej dodać mąkę i rozrobić kruszonkę w palcach. Wysypać na owoce.

Pieczenie – ja używam termoobiegu:

15 minut – 100 stopni,

15 minut – 150 stopni

15-20 minut – 180 stopni.

Wbić patyczek i sprawdzić, czy ciasto nie zostaje na patyczku. Jeżeli patyczek będzie czysty, to znak, że ciasto jest upieczone.

Najlepsze z kawą lub szklanką mleka.

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s